Een nieuw dak: wat zijn de mogelijkheden

Schildknaap 13 jul , 2023

Een dak gaat gemiddeld 30 jaar mee. Wanneer je je dak goed onderhoud kun je deze levensduur goed met een paar jaar verlengen. Maar op een bepaald moment is het toch tijd voor een dakrenovatie. Wanneer is het nodig om je dak te renoveren en wat zijn de mogelijkheden? 

Wanneer je dak renoveren?

Wanneer is het tijd voor een dakrenovatie? Het renoveren van je dak is verstandig bij de volgende situaties:

  • Houtrot: als je dak is aangetast door houtrot of wanneer de dakconstructie begint in te zakken is het verstandig om een nieuw dak te plaatsen.
  • Verbeteren isolatie: in oude huizen is vaak geen onderdak aanwezig, waardoor ze niet beschermd zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Hierdoor kunnen huizen 30% van hun warmte verliezen en dit is niet goed voor de energierekening.
  • Esthetische redenen: als je dakpannen verouderd zijn en je vindt dat ze er niet meer mooi zijn, kan het ook een reden zijn voor een renovatie van je dak.

Wil je meer lezen over een nieuw dak? Klik dan hier: https://dakdekkersgids.nl/dakrenovatie/kosten-nieuw-dak/

Drie mogelijkheden om een dak te vernieuwen

Er zijn verschillende mogelijkheden om je dak te vernieuwen. Je moet eerst achterhalen wat de huidige staat is van je dak. Pas daarna kun je een keuze maken voor het soort dakrenovatie. Er zijn drie verschillende mogelijkheden.

Nieuwe dakconstructie

Wanneer je te maken hebt met houtrot komt de stabiliteit van de woning in gevaar. In dit geval verkeert de dakconstructie niet meer in een goede staat en moet het hele dak worden vervangen. De prijs ligt rond de €600,- per strekkende meter.

Dakbedekking vernieuwen

Wanneer de constructie nog in orde is hoef je niet het hele dak te vernieuwen. Na verloop van tijd begint je dak tekenen van slijtage te vertonen. Hierdoor is de dakbedekking niet meer beschermt tegen hevige weersomstandigheden. Het is verstandig om dit eens in de 15 jaar te controleren. De prijs ligt rond de €600,- per m².

Overzetdak

In dit geval worden er lichtmetalen panelen met behulp van een lattenconstructie bovenop de dakbedekking geplaatst. Dit kan vrij snel worden uitgevoerd. Dit kost ongeveer €600 -, per m².